Apare “Promisiunea Zorilor” de Romain Gary la editura Humanitas

Nou, la Editura Humanitas Fiction:
Promisiunea zorilor – Romain Gary
Traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu

Roman autobiografic devenit celebru, publicat de Romain Gary în 1960, a cărui figură dominantă este Mina Kacew. Una dintre cele mai frumoase cărți despre dragostea maternă și, mai ales, despre relația mamă-fiu, cu toate ambiguitățile și consecințele care decurg din preaplinul acesteia.
În „Promisiunea zorilor“, bildungsroman autobiografic, Romain Gary își povestește copilăria în Polonia, adolescența de la Nisa, anii studenției de la Paris, luptele pe care le-a purtat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Africa de Nord și în Anglia, ca pilot al Franței Libere. Însă personajul principal este, de fapt, mama scriitorului. Capabilă de o iubire copleșitoare, a știut mereu că fiul ei va deveni cineva. Și-a închipuit pentru el cele mai fanteziste cariere: muzician, cântăreț de operă, pictor. În fața eșecurilor succesive ale copilului, Mina Kacew se hotărăște pentru cariera diplomatică și cea literară. Și, culmea, Romain Gary ajunge în viața reală ambasador și scriitor de mare succes. Ca să închidă în literatură împletirea propriului destin cu năzuințele mamei sale și să facă dreptate celei pe care a adorat-o, Gary scrie o carte rară, povestea unui om hotărât să-și transforme viața într-o operă de artă. Cu un stil de mare limpezime, Gary îi închină mamei o odă de o frumusețe tulburătoare, în care strecoară ițele poveștilor lui de dragoste, istoriile prietenilor morți pe câmpul de luptă și pățaniile sale militare și medicale.
În 1970, „Promisiunea zorilor“ a fost adaptat pentru marele ecran de Jules Dassin, cu Melina Mercouri în rolul principal. Ecranizarea din 2017, regizată de Éric Barbier, îi are ca protagoniști pe Charlotte Gainsbourg și Pierre Niney. Pentru interpretarea personajului Mina, Charlotte Gainsbourg a fost nominalizată la cel mai bun rol principal feminin în cadrul Premiilor César.
Romanul „Promisiunea zorilor“ este recomandat de RFI Romania și filme-carti.ro.