Apare “Un anume domn Piekielny” de Francois-Henri Deserable la editura Humanitas

Nou, în colecția „Raftul Denisei“:
Un anume domn Piekielny – François-Henri Désérable
Traducere din franceză de Adina Dinițoiu

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobiografic pe alocuri, „Un anume domn Piekielny“ este o pledoarie seducătoare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița dintre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști devine un simbol pentru mulțimea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.
Prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie fran-çaise, Prix Jean Giono), „Un anume domn Piekielny“ a obținut, în 2017, Premiul Goncourt — Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.
„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîn-cetat între amintirile false și cele fidele —totul pentru a ajunge la esență: triumful literaturii.“ Christine Ferniot, Lire
Romanul „Un anume domn Piekielny“ de François-Henri Désérable vă este recomandat de Literomania și RFI Romania.