Recomandări: Cărți despre Holocaust

Cărți despre Holocaust

Holocaustul este termenul folosit pentru a descrie uciderea a aproape 6.000.000 de evrei, în principal de către regimul național-socialist din Germania în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși, sub coordonarea SS și a Partidului Nazist. Persecuțiile s-au accentuat în vremea lui Hitler și în urma unor legi, evreii au fost excluși și nu li s-au recunoscut drepturile. Această perioadă este o mare pată în istoria germană. Fiind un eveniment marcant, o serie de cărți despre Holocaust au apărut în ultimii ani.

I. Omul în căutarea sensului vieții de Viktor R. Frankl

Autor: Viktor R. Frankl

Editura: Vellant

Numar de pagini: 176

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2018

ISBN: 9786069800508

“Omul in cautarea sensului vietii” este cronica experientelor ingrozitoare traite de psihiatrul Viktor Frankl in timpul detentiei sale la Auschwitz si in alte lagare concentrationiste. Cartea devenita bestseller international cu peste 10 milioane de copii vandute, deschide cea mai intima perspectiva asupra intelegerii omului in situatii de nesupravietuit, cum accepta trauma si in final, gaseste sens in ceea ce traieste. Volumul, o reeditare improspatata de un cuvant inainte scris de Harold S. Kushner si de o postfata de William J. Winsdale, a aparut in VERSANT.

II. Bibliotecara de la Auschwitz de Antonio G. Iturbe

Autor: Antonio G. Iturbe

Editura: Rao

Numar de pagini: 416

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2015

ISBN: 9786066098809

…Rudi Rosenberg este de aproape doi ani la Birkenau, iar asta este o adevarata isprava. O intamplare ciudata care l-a transformat intr-un veteran de nouasprezece ani si i-a fost de folos pentru a obtine un post de registrator, care consta in a tine la zi registrele de intrare si iesire ale celor internati, intr-un loc unde deplasarea persoanelor este in mod tragic constanta.

Este o slujba foarte pretuita de nazisti, care sunt meticulosi chiar si cand omoara. De aceea, Rudi Rosenberg nu poarta uniforma in dungi a detinutilor conventionali.

Etaleaza cu mandrie niste pantaloni uzati de calarie care, in oricare alte vremuri, ar fi fost de lepadat, dar care la Auschwitz se dovedesc a fi un articol de imbracaminte de lux.

In afara de liderii numiti kapo, de bucatari si cei din posturile de incredere precum registratorii sau secretarii de bloc, toti cei internati poarta jegoasele uniforme in dungi. Cu rare exceptii, ca de pilda lagarul familial.

Trece pe langa postul de control al cantonamentului de carantina de care apartine, afisand in fata garzilor cu care se intalneste un zambet binevoitor de detinut model. Nu i se ridica prea mari obiectii cand ii informeaza ca se indreapta spre lagarul Blid, sa duca niste liste.

Merge pe bulevardul de pamant care face legatura prin perimetrul exterior intre diferitele lagare din complexul Birkenau si priveste in departare sirul de arbori care delimiteaza padurea, care la acea ora de dupa-amiaza de iarna este o linie incetosata.

O rafala de aer ii aduce chiar si putin din aroma dulceaga a buruienilor umede, a ciupercilor si muschilor. Inchide o clipa ochii, ca sa o savureze. Libertatea are miros de padure umeda.

A fost convocat la o reuniune clandestina pentru a discuta despre acel enigmatic lagar familial. Tanarul registrator rememoreaza niste amintiri de acum cateva luni, desi in acel loc in afara realitatii care este lager-ui, i se par intamplari antice dintr-o era vaga.

La fel cum busolele isi pierd orientarea cand se apropie de Polul Nord, la Auschwitz calendarele o iau razna.

S-a intamplat intr-o dimineata de septembrie. Astepta acelasi lucru ca intotdeauna: oameni zbarciti in uniformele lor de ocnasi, tunsi zero si inca ametiti de sosirea in lumea imprejmuita cu sarma de la Auschwitz, care duhneste a carne arsa.

Chipuri identice pline de stupoare, caci lipsa de protectie ii face pe oameni egali. Dar cand a ridicat privirea deasupra mesei a dat peste fetisoara vioaie a unei fetite pistruiate cu doua codite impletite blonde, care se agata de ursul ei din plus.

S-a zapacit. Copila a ramas uitandu-se la el. Dupa atatea atrocitati, slovacul uitase ca lumea putea fi privita in felul acesta: iara teama, fara ranchiuna, fara urme de nebunie.

Avea sase ani si era in viata la Auschwitz. I s-a parut un miracol.

Nici el, nici Rezistenta nu si-au explicat atunci de ce nazistii lasasera in viata copii in acel lager. Asa ceva nu se intamplase decat in lagarul cu tigani, pe care doctorul Mengele ii folosea pentru experimentele sale rasiale, dar niciodata cu evrei…

III. Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

Autor: Heather Morris

Editura: Humanitas

Numar de pagini: 312

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2019

ISBN:
9786067794830

Peste trei milioane de exemplare vandute – Carte tradusa in peste 45 de tari – Bestseller in SUA, Canada, Chile, Australia, Noua Zeelanda, Olanda, Belgia, Polonia etc. – Romanul cel mai bine vandut in Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Ungaria si Africa de Sud in 2018 – 27 de saptamani in top 10 Sunday Times Paperback Fiction – 27 de saptamani locul 1 in top 5 New York Times Trade Paperback Fiction – Bestseller Amazon, Saturday Times, The Irish Times, The Northern Eco – Apple Book of the Year 2018 – Specsavers Book of the Year 2018 – Wordery Book of the Year 2018 – Eason’s Book of the Year 2018 – In curs de adaptare TV.

Tatuatorul de la Auschwitz se bazeaza pe povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului: numerele verzi-albastrui tatuate pe bratele prizonierilor, femei si barbati deopotriva. Cand lui Lale i se ofera ocazia de a fi Tatowierer la Auschwitz, tanarul evreu slovac intelege ca aceasta poate fi sansa lui sa supravietuiasca, desi trebuie sa-si intepe pana la sange semenii, act pe care il resimte ca pe o dureroasa profanare. De la masa la care lucreaza, nici nu i se permite sa ridice capul spre cei al caror destin il pecetluieste astfel. Dar intr-o zi reuseste sa surprinda privirea unei tinere al carei nume il afla in cele din urma: Gita.

IV. Pianistul de Wladyslaw Szpilman

Autor: Wladyslaw Szpilman

Editura: Humanitas

Numar de pagini: 280

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2019

ISBN: 9786067795844

Cuvant inainte de Andrzej Szpilman

Premiul pentru cea mai buna carte a anului 2000 acordat de revista Lire

Jewish Quarterly-Wingate Literary Prize in 2000

Marele premiu al cititoarelor revistei Elle in 2002

Inclusa pe listele celor mai bune carti ale anului 1999 din publicatiile Los Angeles Times, Boston Globe, The Sunday Times, The Guardian, The Economist, Library Journal

Cartea care a stat la baza filmului omonim regizat de Roman Polanski, distins cu Palme d’Or si cu premiul BAFTA pentru cel mai bun film in 2002 si cu trei premii Oscar in 2003 (cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor – Adrien Brody, cel mai bun regizor)

Traduceri in 38 de limbi

Publicata in Polonia in 1946 si apoi interzisa de autoritatile comuniste, povestea pianistului si compozitorului evreu Władysław Szpilman despre lupta pentru supravietuire in ghetou si, mai apoi, intr-o Varsovie distrusa, sta, prin valoarea sa documentara si umana, alaturi de cele mai cunoscute evocari ale Holocaustului. In septembrie 1939, al Doilea Razboi Mondial incepea cu invadarea Poloniei. Tanarul pianist sustinea pe 23 septembrie, la radio, un recital cu lucrari de Chopin, in zgomotul bombelor germane. Inca nu stia ca aceea era ultima transmisiune in direct inainte de distrugerea statiei de emisie de la Radio Polonia. Avea sa se intoarca in studio in ianuarie 1945, imediat dupa eliberarea Varsoviei, si sa reia recitalul Chopin din 1939. In acest rastimp, Władysław Szpilman pierdea tot ce poate pierde un om in vremuri de ura, frica si razboi.

Dacă ți-a plăcut această selecție de cărți despre Holocaust, găsești mai multe în secțiunea Booklist

Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?