Cum are loc publicarea cărții în România?

publicarea cărții

Ca autor debutant, materializarea creației la care s-a lucrat săptămâni, luni, uneori ani este foarte dificilă, atât în străinătate, cât și în România. Există varianta rapidă sau varianta calitativă, adică self-publishing sau metoda tradițională, cu o editură. Publicarea cărții depinde de interesele autorului(control total sau acces rapid pe piață), calitatea textului(majoritatea editurilor analizează cu atenție manuscrisele și pot respinge acele texte care nu se alinează cu interesele lor) și resursele financiare de care dispune acesta.

Self-publishing este acea modalitate de publicare în care ai control absolut asupra procesului de editare, tipărire, promovare și distribuție a cărții. Cartea este transmisă în format electronic, iar în câteva zile poți primi direct exemplarele acasă. Nimeni nu va impune nicio condiție. Ceea ce a fost trimis se va regăsi în carte, nimic mai mult, nimic mai puțin. Problema devine distribuția acestor cărți. Independența a garantat controlul asupra tirajului, formatului, copertei, însă fără promovare, orice autor rămâne în anonimat și va avea pe cap niște cărți nevândute.

Publicarea tradițională este un proces îndelungat, mai multe persoane fiind implicate. Editura va trebui să accepte manuscrisul autorului, se discută contractul și condițiile impuse de editură, apoi începe procesul de corectare a textului, tehno-redactarea, pregătirea unei coperți atrăgătoare, care contează foarte mult în ziua de azi, când culorile sar primele în ochi. Pe de-o parte, o mare parte din prețul de vânzare va reveni editurii, pe de altă parte este aproape sigur că numărul de vânzări va fi mult mai mare. Editura poate să pună cartea ta în librărie, să o promoveze la târguri, pe Facebook, site-ul editurii sau newsletter.

Indiferent cum a fost publicată cartea, un pas esențial în dezvoltarea oricărui produs, în acest caz -cartea- este promovarea. O mulțime de metode pot fi folosite:

-Crearea unui Site web // Magazin Online

-Campanii de publicitate prin Facebook/Google

-Organizarea de concursuri

-Oferirea spre recenzie a unui exemplare

-Folosirea unui design superior pentru copertă

-Campanie de newsletter

Partea bună este că nu trebuie să treci singur peste acest proces complicat. Noi te putem ajuta. Completează formularul de pe pagina dedicată promovării autorilor, iar noi vom reveni cu o propunere, care poate fi discutată prin email. Tot ce ai de făcut este să aștepți comenzile pentru cartea proaspăt publicată. Îți oferim acces la peste 2.000 de abonați, iubitori de lectură aflați în lista noastră. Publicarea cărții e doar primul pas. Pe al doilea îl poți face cu noi.

Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?