Recenzie Atenție la buzunare! de Biță

Despre Atenție la Buzunare de Biță

Atenție la buzunare! nu este doar o atenționare, ci prezintă povestea unui tânăr polițist din București, proaspăt absolvent al Școlii de Poliție Vasile Lascăr din Câmpina, care este aruncat în lumea infractorilor, a celor care profită de neatenția călătorilor din mijloacele de transport în comun și se organizează pentru a îi lăsa fără portofel, telefon, ceas sau geantă. De cealaltă parte se află singurii oameni care pot pune probleme hoților de buzunare din mijloacele de transport în comun, cei de care uităm până când avem nevoie de ei, polițistii.

Biță este un personaj carismatic, ce se remarcă prin spiritul critic și analizele asupra societății pe care o observă atent, din ipostaza unui polițist sub acoperire. Împreună cu partenerii săi, acesta “vânează” panacotarii din autobuzele din București, îmbrăcați în haine de civil. Ceea ce pare o joacă se dovedește a fi o activitate stresantă, riscantă și obositoare. Dacă până acum te întrebai de ce mai există furturi în autobuze, de ce este complicat ca acești oameni să fie prinși și inchiși, citind această carte vei afla că nu este atât de simplu pe cât pare. Poreclit inițial de membrii echipei sale Piticul și ulterior Biță, tânărul polițist învață să identifice hoții de buzunare, să le recunoască tacticile și să memoreze fețele acestora.

În paralel cu activitatea profesională, Biță este martor schimbărilor sociale de la începutul anilor 2000, perioada în care s-a făcut tranziția spre online, șubrezind relațiile dintre persoane și viața de cartier. Pe măsură ce învață și se adaptează la condițiile de muncă, regulamentele interne și lucratul în echipă, acesta remarcă problemele celor din jurul său mai puțin norocoși, pentru că nimeni nu se naște hoț, șarlatan sau dependent de droguri. Printr-o atitudine empatică care sugerează speranță și înțelegere, tânărul polițist dă dovadă de o maturitate superioară celor din jur și ne amintește că viitorul Poliției Române se află în mâini sigure. Romanul este scris la persoana 1, folosindu-se un limbaj colocvial, ușor de înțeles, presărat cu elemente de argon specific care îi oferă autenticitate. Recomand cartea tuturor celor care doresc să se avânte în lumea hoților de buzunare ce parazitează autobuzele și tramvaiele din București și din țară.

Comandă cartea =>

Informații suplimentare

An aparitie2021
EdituraLetras
ISBN978-606-071-586-3
Tip cartebrosataEditie tiparita
Dimensiuni13×20 cm
Nr pagini172
Tip copertaFinisaj matBrosata (paperback)
Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?