Argintul Preschimbat de Naomi Novik

Argintul Preschimbat de Naomi Novik

Autor: Naomi Novik

Editura:Nemira

Numar de pagini: 488

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2019

Recenzia cărții Argintul Preschimbat de Naomi Novik

Miryem este fiica unui creditor care nu împrumută atât de mulți bani, pe cât îi pierde. Într-o încercare de a fi un om bun și onorabil, el își împinge familia spre sărăcie. Miryem își asumă singură comerțul … și află că este destul de bună la asta. Pe măsură ce îndemânarea și profiturile ei continuă să crească, ea atrage atenția unui rege al gheții care este convins că puterea ei de a “transforma argintul în aur” nu este viclenia și puterea de convingere, ci magia.

Se găsește prinsă într-o schemă din ce în ce mai mare de spălare a banilor, regele ordonând să îi crească averea. Dacă nu reușește să facă acest lucru până la termenul său, el o va omorî; dacă ea reușește, el o va duce în regatul său înghețat ca regină a lui. Niciuna dintre acestea nu este o opțiune deosebit de atrăgătoare, dar cuvântul unui Staryk, odată dat, nu poate fi rupt.

Romanul lui Naomi Novik este o frumoasă reinterpretare a basmului cunscut ca Fata Morarului, de Frații Grimm. Asemenea protagonistei, autoarea reușește să “transforme” argintul, în aur, prin adaptarea poveștii și a personajelor cu îndemânare. Aceasta țese trei povești, care se întrepătrund și creează un hibrid folclor-fantezie, Argintul Preschimbat, o carte ce a câștigat Premiul Locus.

Miryem este o eroină aparte, reușește să se distanțeze de eroinele clișeice curajoase și determinate, bune la toate. Povestea nu aparține doar lui Miryem. Pe măsură ce Novik atrage cititorul, ea pune în lumină și alte perspective. Printre ele se numără Wanda, o fată de origine modestă dată în robie lui Miryem pentru a achita o datorie de către tatăl ei abuziv și Irina, fiica blândă a unui domn care o încurajează să se căsătorească cu tânărul țar. Țarul are însă un secret periculos și Irina este cea care evoluează cel mai mult pe parcursul romanului, deoarece trebuie să-și folosească toate farmecele pentru a supraviețui căsătoriei.

Din păcate, motivul anti-semitismului, deși folosit, cel mai probabil intenționat, nu evoluează în ceva coerent, care să își lase amprenta asupra cărții, ci mai degrabă o intrigă ce cauzează tensiune, dar preferința unui cititor nu este nimic mai mult decât moft, cartea fiind perfectă pentru cei mai mici și nu numai. Recomand Argintul Preschimbat!


Descrierea cărții Argintul Preschimbat de Naomi Novik ->

PREMIUL LOCUS 2019

FINALIST NEBULA ȘI HUGO

În topul celor mai bune cărți ale anului pentru:

The New York Times • NPR • Time • Vulture • Library Journal • The New York Public Library

Miryem provine dintr-o familie de cămătari, dar incapacitatea tatălui ei de a recupera datoriile îi aduce familia în pragul sărăciei. Așa că Miryem trebuie să preia inițiativa și devine imună la încercările sătenilor de a o îmbuna. Când bunicul ei îi împrumută o pungă cu bănuți de argint, Miryem se întoarce cu ea plină de aur.

Dar reputația că poate transforma argintul în aur îi aduce mai multe necazuri decât bucurii, mai ales când destinul ei se leagă de cel al creaturilor de gheață care bântuie pădurile și al căror rege vrea s-o exploateze din motive ce-i rămân lui Miryem necunoscute.

„Un basm perfect, un roman plin de substanță, de idei și de personaje, cu vastitatea tolkiană și cu empatia față de bucuria vieții pe care o găsim la Ursula K. Le Guin.“
The New York Times Book Review

„Superbă, complexă și magică. Genul de carte în care vrei să trăiești pentru totdeauna.“
Publishers Weekly

„…urmează tradiția poveștilor populate de personaje de basm descrise ca persoane reale, de prințese puternice care iau decizii autentice. Dar cartea nu numai că păstrează tradiția, ci o și duce mai departe.“
Vox


Rating

COERENȚĂ/CREDIBILITATE: 9/10

INTRIGĂ:8/10

DIALOG/PERSONAJE: 9/10

IMPRESIE GENERALĂ: 8/10

ORIGINALITATE: 9/10

Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?