Soția imperială de Irina Reyn

Autor: Irina Reyn

Editura: Nemira

Numar de pagini: 352

Tip coperta: Brosata

An aparitie: 2019

Recenzia cărții Soția Imperială de Irina Reyn

Adesea există un sentiment de reținere în romanele care își propun să prezinte cititorilor un subiect mai puțin cunoscut. Nimeni nu va simți în astfel despre Soția Imperială. Ceea ce Reyn face cu succes, și mai degrabă impresionant, începe cu prezentarea cititorului unei abundențe de elemente de cultură rusă, de la cuvinte rusești, la mențiuni de ideologie culturală, folclor, obiceiuri și climatul politic actual și se termină cu amănunte din viața privată a Ecaterinei.

Această carte alternează între două perioade de timp, așa că uneori se simte că citești două cărți diferite. Povestea principală o urmărește pe Tanya în timp ce navighează peisajul modern, jonglatul între muncă și mariaj, în orașul american New York. Cititorii sunt, de asemenea, expuși poveștii Ecaterinei cea Mare, care a domnit ca împărăteasă a Rusiei și calea ei către putere. Aceste două personaje, aparent disjuncte – Tanya modernă și regina Catherine – au mai multe în comun între ele decât s-ar putea crede.

Născută în ’74, la Moscova, autoarea a avut șansa să interacționeze cu lumea pe care o descrie, adăugând o notă de veridicitate. Deși celelalte personaje ale ei erau interesante și imaginate în mod viu, aveau tendința de a fi un pic stereotipice, care erau la fel de extravagante și manipulatoare. Toți aveau propria lor voce, dar aceste voci se simțeau prea familiare.

Această carte este de natură contemporană cu un amestec interesant de ficțiune istorică. Am citit cărți similare în trecut, dar Soția Imperială câștigă votul meu pentru abordarea acestui concept într-o manieră mult mai îndrăzneață. O lectură excelentă pentru iubitorii de ficțiune contemporană și ficțiune istorică deopotrivă.

Mi-a plăcut să văd paralela dintre viețile Tanyei și a Catherinei – ambele femei puternice însoțite de omologii anemici, cel mai surprinzător, ambele imigranți care au reușit să obțină succesul în noua lor țară.


Descrierea cărții Soția Imperială de Irina Reyn ->

Povestea fascinantă a împărătesei Ecaterina, femeia care a domnit într-o lume a bărbaților

Tanya Kagan, specialistă în artă rusească la o casă de licitații din New York se pregătește pentru cea mai importantă licitație din viața ei: un medalion cu Ordinul Sfintei Ecaterina.

Pe măsură ce apar tot mai multe întrebări legate de acest Ordin și febra licitației crește, Reyn îi poartă pe cititori prin lumea fascinantă a Ecaterinei celei Mari, faimoasa împărăteasă din secolul al XVIII-lea, care a deținut medalionul și care, surprinzător, se confrunta cu aceleași tensiuni și probleme ca o femeie de azi.

Este o poveste despre căsnicie: ce se întâmplă cu un cuplu, sau chiar cu o întreagă națiune, când soția e mai puternică decât soțul ei?


Rating

COERENȚĂ/CREDIBILITATE: 9/10

INTRIGĂ: 9/10

DIALOG/PERSONAJE: 8/10

IMPRESIE GENERALĂ: 9/10

ORIGINALITATE: 10/10

Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?