Ziua internațională a cărții – 24 aprilie în România

Din anul 1995, la inițiativa UNESCO, se sărbătorește în întreaga lume, la 23 aprilie, “ Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor”, având drept scop promovarea dreptului și a libertății lecturii, încurajarea și stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituțiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte și lectură. Deviza acestei sărbători mondiale este “Lectură pentru toți”.

Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor comemorează moartea, în aceeași zi, a aceluiași an (23 aprilie 1616), a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, și Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naștere a multor oameni care au slujit penița, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla și Manuel MejíaVallejo. Ideea marcării acestei zile a fost oferită de Spania, unde are loc, la 23 aprilie, Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe (Sfântul Jordi) și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare.

În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, iar bărbații – cărți. Obiceiul oferirii cărților a fost practicat după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes și William Shakespeare. În această zi, în aproape toate țările lumii au loc omagii închinate cărții, autorilor, editorilor, librarilor, bibliotecarilor, și, implicit, cititorilor. În toată lumea sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și tot felul de alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura. În 2001, Madrid a fost prima capitală a cărții, urmată de Alexandria în 2002, apoi New Delhi, Anvers și Montreal. În anul 2008, Capitala Mondială a Cărții este orașul olandez Amsterdam. De asemenea, din anul 1998, Asociația Naționala a Bibliotecarilor și a Bibliotecilor Publice, considerând că lectura și cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor și a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internațională a cărții din 23 aprilie “Ziua Internațională a Bibliotecarului din România”.

Biblioteca a fost permanent considerată laboratorul cunoașterii. Un astfel de loc reprezintă spațiul interdisciplinarității, al științei universale, al cunoașterii globale și exhaustive, unde putem descoperi că de fapt, cunoștințele noastre sunt complementare și se sincronizează. Din 1999, bibliotecarii din România sărbătoresc Ziua Bibliotecarilor prin sesiuni de comunicări, vizite interbibliotecare, excursii, reuniuni și mese festive. Declararea “Zilei Bibliotecarului” din România reprezintă un spor de prestigiu adus unei profesii de importanță deosebită pentru cultura națională. O zi a bibliotecarului este însemnul oficial al recunoașterii publice a valorii culturale și sociale a unei instituții care a contribuit fundamental la conturarea identității culturale și spirituale a poporului român. Astfel, decizia Guvernului luată prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005 pentru declararea zilei de 23 aprilie “Ziua Bibliotecarului din România” vine pentru a stabili o normalitate.

În această zi, unele Librării au oferte și reduceri la cărți. Verifică acum:

Mai multe, în secțiunea Inspirație

Obsesie de Doriana Chingaru

Am pregătit o recenzie interesantă și în un interviu cu autoarea. Ești curios?